Mer om utstopping

Litt om meg og utstoppingen

Med en særegen interesse for naturen og spesielt fasinert av dyr, startet jeg så smått å lære meg kunsten å stoppe ut. I begynnelsen var det bare en hobby, lite ante jeg at dette til slutt skulle bli mitt levebrød. Etter 2 år i lære ved Rosenborg Zoologisk Institutt, fortsatte jeg å utvikle meg innen faget. I 1987 fikk jeg min autorisasjon til å drive som preparant, eller taxidermist – som det også heter.

Etter dette har jeg mer eller mindre drevet på fulltid med dette og føler at jeg klarer å tilfredsstille kundenes forventninger til det ferdige resultatet av sine trofeer. Jeg legger spesielt vekt på dyrenes naturlige anatomi og hvordan de oppfører seg i naturen, når jeg sammen med kunden planlegger hvordan preparatet skal prepareres. Det viktigste for meg, er at kundene er fornøyde og det krever at de vet hva de vil ha, men også at de kan være åpne for forslag fra meg. Hvis kunden ikke er helt sikker på hva han/hun vil, så har jeg erfart at vi blir enige ganske raskt…

Når jeg stopper ut er det viktig at resultatet blir et kvalitetsprodukt – hver gang! I dette yrket har man ikke rom for slurv og dårlig utførelse. Derfor benytter jeg kvalitetsverktøy og materiell som jeg hele tiden tester, kvalitetssikrer og fornyer. Noe av det viktigste er inngående kunnskap om beredningsprosessen som er grunnlaget for ethvert preparat. Dette er fordi det ferdige produktet skal vare i mange år. Da er det også viktig å minne kundene om vedlikeholdet av preparatet de tar med seg hjem.

Det som har overrasket meg i dette yrket, er at man aldri blir utlært og at man hele tiden får utfordringer som gjør at man lærer seg nye metoder og blir veldig detaljfokusert for å hele tiden få et bedre resultat.

Med dette vil jeg bare si at jeg håper du finner nødvendig informasjon på disse sidene og kan ta kontakt for en uforpliktende prat, eller om du ønsker tilbud på en jobb. Hvis du har spørsmål eller kommentarer til sidene, håper jeg du kan ta kontakt, slik at evt. feil eller forbedring kan hhv. rettes eller utbedres.